Campus Aalst  
en  

please select a campus

campus Aalst
campus Brussel
campus Gent
campus Schaarbeek
campus Dilbeek
campus Sint-Niklaas

Jobstudent in Coronatijden

Jobstudent in Coronatijden

Kinderbijslag

Als je veel werkt tijdens de coronacrisis, is het mogelijk dat je volgens de normale regels (een deel van) de kinderbijslag verliest. Om dat te voorkomen hebben de regionale instellingen die de kinderbijslagen toekennen, voor 2020 een uitzonderingsregeling uitgewerkt.

Wallonië

Volgens de normale regels verliezen jongeren (ten laatste geboren op 31 december 2000) in Wallonië hun kinderbijslag als ze meer dan 240 uur per kwartaal werken (behalve in de maanden juli, augustus en september). Maar in 2020 kun je van januari tot en met september uitzonderlijk meer werken als jobstudent, zonder dat je je kinderbijslag verliest. Je inkomsten en je aantal gewerkte uren hebben geen gevolgen voor het recht op kinderbijslag in die periode.

Vlaanderen

Normaal gesproken mag je in Vlaanderen niet meer dan 475 uur per jaar werken als jobstudent, anders verlies je je recht op kinderbijslag. In 2020 tellen de uren die je hebt gewerkt in het tweede kwartaal (april, mei en juni) uitzonderlijk niet mee voor de berekening van je totaal.

Duitstalige gemeenschap

De regeling voor de Duitstalige gemeenschap is niet gebaseerd op een maximum aantal uren. Ze hoeft dus niet aangepast te worden om in het tweede kwartaal meer uren te kunnen werken zonder dat de kinderbijslag verloren gaat.

Brussel

In normale omstandigheden mogen studenten in Brussel niet meer dan 240 uur per kwartaal werken tijdens het 1ste, 2de en 4de kwartaal. Uitzonderlijk geldt deze beperking niet voor het 2de kwartaal 2020. Meer hierover vind je op de site van Famiris.

Belastingen van je ouders

Als je veel werkt tijdens de coronacrisis, verdien je ook meer en bestaat de kans volgens de normale regels dat je niet meer fiscaal ‘ten laste’ bent van je ouders. Wat dat precies betekent, lees je op onze pagina ‘Moeten mijn ouders meer belastingen betalen?’.

In normale omstandigheden zouden je ouders inderdaad meer belastingen moeten betalen. Maar in dit geval komt er een aanpassing van de wetgeving aan. Je inkomsten als student in het tweede kwartaal zullen niet meegerekend worden om te bepalen of je fiscaal ten laste blijft.

Je vindt alles terug in de jobfolder.