Campus Aalst  
nl  

gelieve een campus te selecteren

campus Aalst
campus Brussel
campus Gent
campus HIG
campus Parnas
campus Waas

Studeren als werkzoekende bij de VDAB

Studeren als werkzoekende bij de VDAB

Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kan je studeren met behoud van je werkloosheidsuitkering zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De voorwaarden zijn onder andere afhankelijk van het soort studie dat je wenst te volgen.

In bepaalde situaties mag je zonder toelating van de VDAB studeren (bv. als je bent ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten, als de lessen uitsluitend na 17u en/of op zaterdag plaatsvinden, als je bent ingeschreven met een examencontract, …).
In de andere gevallen, moet je eerst een vrijstelling bij de VDAB aanvragen (bv. als je een niet-erkende opleiding door de VDAB volgt én voor meer dan 27 studiepunten bent ingeschreven). Ook als je een specifiek studietraject volgt, bv. een erkende VDAB-opleiding met een VDAB-overeenkomst, gelden er bepaalde voorwaarden.

Alle informatie over wie in aanmerking komt voor een ‘vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt’, hoe en wanneer je deze moet aanvragen, welke de erkende en niet-erkende opleidingen zijn, wat je moet doen als je aanvraag werd geweigerd, … kan je terugvinden op de website van de VDAB.

Hou er rekening mee dat het bedrag van je werkloosheidsuitkering tijdens je studieloopbaan kan wijzigen. Meer informatie hierover kan je terugvinden op website van de RVA.